Beperkt autoverkeer in Parijs

Alleen voertuigen met een oneven kenteken mogen maandag 23 maart 2015 Parijs en 22 omliggende gemeenten inrijden. Burgemeester Anne Hidalgo van de Franse hoofdstad heeft daartoe besloten om de ernstige luchtvervuiling in de stad terug te dringen. Het is de eerste keer sinds 1 oktober 1997 dat zo’n maatregel is genomen. Toen was er in Parijs en omgeving 20 procent minder autoverkeer.

Volgens Franse media houden 750 agenten in de gaten of automobilisten zich aan het besluit houden. Overtreders worden met een boete van 22 euro bestraft. Zij zullen moeten omkeren en de stad weer moeten uitrijden. Er zijn wel talrijke uitzonderingen. Zo mogen auto’s met meer dan drie inzittenden, elektrische wagens en andere schone auto’s wel de straat op. Ook voor taxi’s en ambulances geldt de maatregel niet. Het afgelopen weekeinde was het openbaar vervoer al gratis om de luchtvervuiling te bestrijden.

De Parijzenaren zuchten al zeven dagen onder een deken van fijnstof, ozon en stikstofdioxide die een risico voor hun longen betekent en hun ogen en huid irriteert. Longartsen zijn volgens de krant Le Figaro echter sceptisch over het weren van de auto’s. Volgens hen is de luchtvervuiling in de Franse hoofdstad veel minder erg dan die in bijvoorbeeld China. Het gemeentebestuur van Parijs zou volgens hen beter het roken harder kunnen aanpakken. ,,Dit is peanuts vergeleken met tabak”, zegt een gerespecteerde longarts. Hij heeft de afgelopen dagen niet meer patiënten met longklachten gehad.

Bron: ANP/ANWB