Chinese kunstenaar verkoopt pot lucht

Na met uitgeruste longen te zijn teruggekeerd uit de Provence trok de Chinese kunstenaar Liang Kegang de aandacht met een bijzonder voorwerp: een pot frisse Franse berglucht.

Liang besloot zijn zuurstof vorige maand te veilen en een collega-kunstenaar en ondernemer telde hier 620 euro voor neer.

“Lucht hoort een waardevrij goed te zijn dat vrij ingeademd kan worden door iedere zwerver of bedelaar”, zei Liang over zijn artistieke statement. “Dit is mijn manier om mijn onvrede over de smerige Chinese lucht te uiten.”

De veiling is onderdeel van een reeks kunstprojecten van verschillende artiesten over luchtvervuiling in China. In februari lagen twintig kunstenaars bij een centraal park in Beijing met mondkapjes op hun gezichten op de grond en deden alsof zij dood waren. Een maand later zetten artiesten de begrafenis in scène van de laatste burger die aan smog zou sterven.

Mogelijk heeft Liang inspiratie opgedaan bij president Xi Jinping. Die grapte in maart dat de natuurrijke zuidelijke provincies hun lucht zouden moeten verkopen. Slechts enkele dagen later begon het regionale toerismebureau met plannen om gebottelde lucht als souvenirs te verkopen.

In Chinese steden hangen vaak dagenlang dikke lagen smog en loopt de concentratie fijnstof per vierkante meter geregeld op tot waarden die een veelvoud zijn van wat de Wereldgezondheidsorganisatie al als gevaarlijk beschouwt.

Door: Novum / nu.nl