College in Utrecht schrapt Spoorlaan in luchtkwaliteitsplan

utrecht

Utrecht. 14 april. De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA in het nieuwe college van Utrecht hebben gisteren een akkoord bereikt over afkalving van het omstreden miljardenproject Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU).

Dat bevestigen bronnen rond de onderhandelingen. Het linkse college wordt komende vrijdag gepresenteerd.

Belangrijkste wijziging in het ALU is dat de peperdure Spoorlaan – een vierbaanstoegangsweg die vervuiling op andere wegen moet verminderen – van de tekentafel verdwijnt. De formateur Tof Thissen bevestigt dat het nieuwe college ook gaat investeren in een tram naar De Uithof en modernisering van de bestaande sneltram tussen Utrecht en Nieuwegein/IJsselstein.

In het ALU, goedgekeurd door de vorige raad, staan maatregelen om in 2015 te voldoen aan door Europa vastgestelde luchtkwaliteitsnormen. Boven enkele toegangswegen wordt nu de maximaal toegestane hoeveelheid fijnstof overschreden. Zonder maatregelen loopt Utrecht het risico dat ‘Brussel’ grote bouwwerken als het Utrecht Cityplan zal tegenhouden. De kosten voor het ALU zouden anderhalf miljard euro bedragen, uitgesmeerd over twintig jaar.

Het schrappen van de Spoorlaan betekent een kostenvermindering van tientallen miljoenen.