Crisis zorgt voor grote daling CO2 uitstoot

ROTTERDAM – In 2008 is de sterkste daling van de CO2-uitstoot in 40 jaar genoteerd. De daling was nog een stuk sterker dan die tijdens de crisis van 1981.co2

Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het rapport stelt dat de economische crisis aan de basis ligt van de lagere uitstoot van broeikasgassen en ziet in die daling een ideale kans om te breken met een energiebeleid dat gebaseerd is op fossiele brandstoffen.

“We zitten met een nieuwe situatie. De vraag naar energie verandert en talrijke investeringen in energie op basis van fossiele brandstoffen worden uitgesteld”, zo zegt IEA-topman Fatih Birol in de Financial Times. Volgens Birol moet deze “unieke kans” gegrepen worden en kan dat best door op de klimaatconferentie in Kopenhagen in december een goed akkoord af te sluiten. Op die klimaattop is het de bedoeling  afspraken te maken over wat er na het Kyoto-protocol moet gebeuren op het vlak van het terugdringen van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

“We hopen dat een akkoord in Kopenhagen het signaal kan zijn voor de start van nieuwe duurzame investeringen. Als we deze kans laten liggen, zal het steeds moeilijker en duurder worden om de wereld op de weg naar duurzame energie te zetten”, aldus nog Birol. (belga/gb)