Dwangsom New York Pizza Deventer voor geuroverlast

De gemeente Deventer heeft een dwangsom opgelegd aan een exploitant van New York Pizza in Deventer. Hij moet 50.000 euro betalen als hij zaterdag niets heeft gedaan aan de stankoverlast waar omwonenden al langere tijd over klagen. Dat heeft de rechter in een spoedzitting bepaald, die de exploitant had aangevraagd. De exploitant wilde op die manier voorkomen dat hij de dwangsom moet betalen.

Het bedrijf is ruim een jaar geleden geopend aan de Houtmarkt. Omwonenden van het bedrijf klaagden al snel bij de gemeente over stank. Naar nu blijkt voldoet de luchtafvoer niet aan de gestelde regels. Zo komt de schoorsteen van New York Pizza vlak onder het balkon van een buurtbewoner uit. Ook voldoet de zogenoemde ontgeuringsinstallatie, een soort filter, niet aan de eisen.

Bewoners geven geen toestemming voor maatregelen

Tijdens de zitting vertelde de exploitant dat er wel oplossingen zijn aangedragen, maar dat de Vereniging van Eigenaren, waarin de buren vertegenwoordigd zijn, daar geen toestemming voor wil geven. De bewoners zijn onder meer bang dat als er een nieuwe schoorsteen wordt geplaatst de geuroverlast niet verdwijnt, maar verplaatst wordt.

Over de vraag of de bewoners terecht de voorstellen van de exploitant afwijzen zegt de bestuursrechter geen oordeel te kunnen vellen.

Mogelijkheden om maatregelen te nemen

De bestuursrechter heeft bepaald dat de exploitant voor de opening van New York Pizza al had moeten zorgen dat de luchtafvoer aan de regels voldeed. Ook daarna heeft de exploitant volgens de rechter de mogelijkheden gehad om het probleem op te lossen. De rechter vindt het handhavend optreden door de gemeente daarom niet onredelijk en heeft daarom het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen.

Het is nog niet duidelijk wat de pizzeria gaat doen.

Bron: RTV Oost