‘Gemeenten moeten meer doen tegen luchtvervuiling’

Nederlandse gemeenten moeten meer doen om de luchtkwaliteit, met name rond verkeersaders, te verbeteren.

Dat concludeert Milieudefensie na luchtmetingen op honderd locaties. De luchtkwaliteit bleek het slechtst in de Javastraat in Den Haag, de Weesperstraat in Amsterdam en de Dorpsweg in Rotterdam.

De twintig meest vieze plekken liggen allemaal rond drukke verkeersaders in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Schiedam. Op sommige plaatsen was de luchtkwaliteit dusdanig belabberd dat gezondheidsrisico’s kunnen ontstaan.

Op twaalf plekken werden zelfs de Europese normen overschreden. Ook blijkt vervuiling soms hoger dan volgens modelberekeningen van het Rijk.

Milieudefensie roept gemeenten met klem op om maatregelen te nemen. ”Luchtvervuiling is, na roken, de tweede vermijdbare doodsoorzaak in Nederland”, aldus een woordvoerder.

Naast ernstige gezondheidsproblemen, levert luchtvervuiling vanaf volgend jaar nog een nieuw probleem. Nederland moet vanaf 2015 aan de Europese luchtkwaliteitsnormen voldoen. Bij overschrijding volgen boetes.

Stevige maatregelen

De metingen die een jaar duurden, vonden plaats vanaf eind 2012, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. ”Gemeenten weten zodoende hoe het er nu voor staat en kunnen in hun nieuwe plannen de juiste maatregelen nemen”, verduidelijkt de zegsman.

”Alleen als per direct hele stevige maatregelen worden ingevoerd, zoals milieuzones voor alle oude diesels in alle grote steden, lagere maximumsnelheden op de smerigste plekken en versnelde introductie van elektrische voertuigen, kunnen ze dat misschien nog voorkomen.”

Door: ANP/nu.nl

 

Meer infomatie is te vinden in het eindrapport van Milieudefensie:

 

Eindrapport Hoe gezond is onze lucht