‘Luchtkwaliteit beïnvloedt schoolprestaties van kinderen’

De kwaliteit van de lucht waarin kinderen opgroeien, heeft invloed op hun schoolprestaties. Dat zou blijken uit een nieuwe Amerikaanse studie.

Kinderen die in een omgeving wonen waarin ze veel uitlaatgassen van gemotoriseerd verkeer inademen, halen relatief lage cijfers op school. Dat komt mogelijk omdat ze vaker ziek zijn, of omdat hun hersenen zich minder goed ontwikkelen onder invloed van de uitlaatgassen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas in het wetenschappelijk tijdschrift Population of Environment.

De onderzoekers verzamelden gegevens over de woonplaats en de schoolprestaties van 1.895 kinderen in Texas. Ze zochten voor alle kinderen uit hoeveel luchtvervuiling er jaarlijks werd geregistreerd in hun leefomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die relatief veel uitlaatgassen inademen significant minder hoge cijfers halen op school. Daarbij werd rekening gehouden met andere factoren die schoolprestaties beïnvloeden, zoals de opleiding van hun ouders.Volgens hoofdonderzoekster Sara Grineski kunnen de resultaten op twee manieren worden uitgelegd. “Er zijn aanwijzingen dat het verband tussen luchtkwaliteit en schoolprestaties wordt veroorzaakt door ziektes, zoals astma of luchtweginfecties”, aldus Grineski op nieuwssite EurekAlert. “Kortom: luchtvervuiling maakt kinderen mogelijk ziek en dat leidt tot absenties en mindere prestaties.”

Het is volgens de onderzoekster echter ook mogelijk dat het brein van kinderen te lijden heeft onder de uitlaatgassen. “Chronische blootstelling aan giftige uitlaatstoffen kan de ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloeden“, aldus Grineski.