‘Luchtkwaliteit Nederland haalt Europese normen niet’

De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Er zit op tal van plaatsen meer stikstofdioxide in de lucht dan het wettelijk toegestane jaargemiddelde van 40 microgram per kubieke meter.

Dat is vooral op drukke binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer het geval.

Het staat in een rapport dat Milieudefensie woensdag overhandigt aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid). Op de ongezondste plekken van Amsterdam en Den Haag, respectievelijk de Stadhouderskade en de Hoefkade, is 46 microgram per kubieke meter gemeten.

”Jaarlijks overlijden duizenden mensen door ongezonde lucht”, aldus Milieudefensie. ”Gemeente en het Rijk moeten nu echt drastische maatregelen nemen.” De organisatie pleit voor schonere auto’s, minder hard rijden en meer gebruik van fiets en ov.

Het rapport is gebaseerd op eigen metingen in 2015 en op metingen van omwonenden van drukke wegen. Er is een jaar lang op bijna zestig plekken gemeten. Op zeker elf plekken werd de NO2-norm overschreden.

Bron: NU.nl Door: AT5

Kosteneffectieve meetmethode NO2
Buro Blauw heeft een kosteneffectieve meetmethode ontwikkeld voor het meten van NO2-concentraties. Deze methode is door Milieudefensie ingezet voor het meten van de concentraties in 2015. Ook door diverse steden en wijkcommissies wordt deze methode ingezet. Meer informatie over deze methode kunt u lezen in dit bericht, of op onze factsheets.