Luchtmeter busstation slaat op tilt

Door WOUTER VAN WIJK
UTRECHT – Bij het busstation van Utrecht Centraal is de luchtkwaliteit zo slecht dat de meter het niet aan kan. 

De gemeente Utrecht probeert al tijden de luchtvervuiling tegen te gaan.
Dat blijkt uit een tussentijdse inventarisatie van het onderzoeksbureau Blauw, die in opdracht van de SP twintig meetapparaten ophing.

De hoeveelheid stiktofdioxide (NO2) in de lucht is er bijna twee maal zo hoog als wettelijk toegestaan. Het buisje gaf een vuilheid van 77 microgram per kubiekemeter aan, terwijl de wettelijke norm vanaf 1 januari maar 40 is. ,,In het buisje zit een reactiestof. Als die op is, kun je niet verder meten zegt directeur Frans de Bree van Buro Blauw ,,meestal kun je pas echt wat zeggen als je meerdere maanden meet, maar als het op is weet je wel dat het erg vieze lucht is.

De vieze lucht wordt vooral veroorzaakt door de vele optrekkende bussen op die plek, en omdat de lucht door de overkapping en de hoge gebouwen minder snel weg waait. Buro Blauw is een onafhankelijk ingenieursbureau dat is gespecialiseerd in luchtmetingen. Het bedrijf doet al jaren metingen, ondermeer in Den Haag, Nieuwegein en Apeldoorn.

Ook de uitkomst van de meting op de Marnixlaan was opmerkelijk. Daar gaf het apparaat aan dat de luchtkwaliteit meer dan de helft wordt overschreden: 63 microgram. Die buis hangt precies op de plek waar de toekomstige Spoorlaan-tunnel van de Josephlaan weer boven de grond komt.

De SP is niet de enige die zelfstandig aan het meten is geslagen. De metingen van de partij worden bevestigd door metingen van bewonersgroep Wijk C. Die heeft ook buisjes opgehangen en geconstateerd dat de normen bijna overal overschreden worden.