Meteorologen op de bakfiets door Rotterdam

Meteorologen van de Wageningen Universiteit stappen donderdag op speciaal geconstrueerde bakfietsen om het klimaat in het centrum van Rotterdam te meten. Ze zijn van plan die actie dit jaar nog tweemaal te herhalen en volgend jaar nog drie keer. De klimaatdeskundigen gaan ook in Arnhem meten.

 

Doel van de actie is te bepalen of het klopt dat het in stadscentra sneller opwarmt dan elders. Als dat het geval is, zou dat specifieke problemen kunnen veroorzaken waarvoor maatregelen nodig zijn. Ook kunnen planologen er in de toekomst rekening mee houden, aldus een woordvoerder van de universiteit.

Vier medewerkers met twee bakfietsen boordevol apparatuur en antennes rijden donderdag driemaal een route door de stad. Ze starten om tien uur ’s morgens op de West-Zuidkade. De meteorologen onderzoeken tevens de luchtkwaliteit in de binnenstad. Waarschijnlijk zal een vliegtuigje tegelijkertijd thermische opnames van het centrum maken.

De klimaatonderzoekers konden pas dinsdagavond besluiten dat ze donderdag door Rotterdam gaan fietsen. Het moet namelijk stabiel zomerweer zijn en ruim boven de 25 graden om onderzoek te kunnen doen naar wat zij noemen het ‘urban heat island-effect’. Om die reden gaan de wetenschappers vrijdag misschien meteen weer op pad, aldus een woordvoerder.

Bron: ANP